Religiös rasism

Religiös rasism

Något som än idag ofta används är religiös rasism, där man utgår från att den egna religiösa doktrinen är den enda rätta och att folk utav andra religiösa, agnostiska eller ateistiska övertygelser är mindre värda. Det föregår även en hel del rasism baserad på hudfärg, släkten och kulturella skillnader inom dom egna religionerna gällande utförande, hierarkier och liknande. Ett exempel är islams nolltolerans mot alkohol, något som man befäster och lyder efter starkt i flertalet länder ifrån mellanöstern med väldigt få undantag. Däremot så är alkohol en kulturell norm och tradition i flertalet länder inom Östeuropa där man har islam som huvudreligion och även om det anses vara ädelt att inte dricka så gör dom flesta invånarna det. Detta har gjort att det finns stora splittringar mellan islamska förbund och ansamlingar i mellanöstern och Östeuropa.

Kristendomen i sig är också oerhört splittrad och uppdelad i otaliga kyrkor, tydligast är mellan protestanterna och katolikerna, men sen så finns det ortodoxa i båda grupperna, frireligiösa samfund och lager efter lager utav hårklyverier. Samma sak när det kommer till judendomen, buddhismen och hinduismen. Många gånger så anses olika religiösa samfund vara överlägsna andra och tilldelar ofta andra grupperingar sämre fasta pseudoegenskaper än sig själva, för att cementera sin överlägsenhet. Guds förbannelse över Hams ättlingar användes exempelvis för att rättfärdiga slaveriet i USA och apartheid i Sydafrika, då det var en bestraffning från Gud själv. Al Qaida och Sunni-muslimska ISIS (Daesh) är två kända terrorgrupper i modern tid som använder koranen och Allah för att rättfärdiga sitt krig mot hedningar världen över.

Stark rasistisk ideologi hos ISIS

ISIS, eller det mer politiskt korrekta namnet Daesh, är nog en utav dom tydligare exempel som går att lyfta fram idag. Gruppen har en stark rasistisk ideologi som baserar sig på nationalitet, släktskap och religion. Dom är även kända för sina misogyna inställningar till kvinnor och våldsamma terrordåd världen över. Dessvärre har gruppens hat, fruktansvärda dåd och rasism lett till att islamofobin ökat världen över. Det är en cykel utav rädsla och hat som föder in i varandra. ISIS fördomar bekräftas utav islamofobi och islamofobi bekräftas utav olika terrordåd som andra händelser som bland annat ISIS står bakom.

I grunden så står dom flesta religioner för kärlek, förståelse och fred, men politik, snedvridna tolkningar och propaganda väcker konflikter. Judar och muslimer har sina strikta kulturella och religiösa som ingriper bland annat kost, kosher och halal godkänd mat. Men om man kan sin historia så bör man inse att bland annat förbudet mot att äta griskött, som anses vara oren man, har en historisk koppling. Fläsk blev nämligen lätt skämt i det varma klimatet i Egypten och Mellansötern, vilket i sin tur gjorde människorna som åt det sjuka. I Europa så löste man det problemet genom att lägga fläsket i salt så det höll sig längre, helst under vintern då det var kallt nog att kunna processernas. Idag så anser många att det är nedvärderande för kvinnor att behöva bära sjalar, hijabs och burqa, men om man går tillbaka i tiden så var det en nödvändighet för att skydda huden mot solen starka strålar. Män bar även liknande klädsel och än idag så har manliga ökennomader bland annat maskara runt ögonen för att skydda sig från solen. Går man bara tillbaka omkring en 50-60 år i Sverige så bar kvinnorna här också sjalar när dom var ute. Dock så har tidens tand varit väldigt ovänlig mot många nödvändiga traditioner och vad som en gång kan ha varit ett försök till att få folk att följa vissa riktlinjer för deras egen säkerhets skull har förvridits till religiösa och kulturella maktspelspjäser.